W pierwszą sobotę grudnia ojcowie pierwszaków wraz z synami spotkali się na pierwszych warsztatach kulinarnych Ugotowani Ojciec i Syn.
Warsztaty poprowadził Łukasz Włodarczyk, tata Piotra z pierwszej klasy i kucharz restauracji Fusion w hotelu Sheraton.
Podczas warsztatów wspólnie przygotowaliśmy uwielbiane przez wszystkich Spaghetti Bolognese, a także deser owocowy. Wszyscy uczestnicy spotkania poznali przepis na wyśmienite spaghetti i nauczyli się kroić owoce i warzywa. Dodatkowo dla chłopców przygotowany był krótki konkurs rozpoznawania owoców.
Po przygotowaniu wszystkich składników, zapoznaniu się z tajnikami gotowania Spaghetti i ostatecznie przygotowaniu całego dania zasiedliśmy wspólnie do stołu i własnym podniebieniem oceniliśmy przygotowane potrawy.
Wszyscy zgodnie ocenili, że obiad udał się wspaniale.

Dla wszystkich zainteresowanych poniżej przedstawiamy realizowany podczas warsztatów przepis:

Spaghetti dla 6-8 osób

Składniki:

  • mięso mielone (wołowe lub wieprzowe) 0,5 kg
  • pomidory w puszce (2 puszki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 marchewka
  • kilka liści świeżej bazylii
  • masło – około 50 g
  • makaron spaghetti (może też być pełnoziarnisty)

Przygotowanie:
Pokroić w kostkę wszystkie warzywa (marchewkę i czosnek można zetrzeć na tarce). Delikatnie podsmażyć cebulę. Jak cebula zrobi się szklista, dodać marchewkę, a następnie czosnek. Zwiększyć temperaturę i dodać mięso. Wstępnie przesmażyć mięso (często mieszając). Wlać wino i dodać pomidory. Zmniejszyć ogień (tak aby wszystko powoli się gotowało) i w tym momencie dodać bazylię. Po upływie około 1-1,5 h (sos powinien zrobić się gęsty) można przyprawić masłem, solą i pieprzem. Smacznego! 😉

2015_ugotowani1

2015_ugotowani3