W pierwszą sobotę grudnia ojcowie pierwszaków wraz z synami spotkali się na pierwszych warsztatach kulinarnych Ugotowani Ojciec i Syn.
Warsztaty poprowadził Łukasz Włodarczyk, tata Piotra z pierwszej klasy i kucharz restauracji Fusion w hotelu Sheraton.
Podczas warsztatów wspólnie przygotowaliśmy uwielbiane przez wszystkich Spaghetti Bolognese, a także deser owocowy. Wszyscy uczestnicy spotkania poznali przepis na wyśmienite spaghetti i nauczyli się kroić owoce i warzywa. Dodatkowo dla chłopców przygotowany był krótki konkurs rozpoznawania owoców.
Po przygotowaniu wszystkich składników, zapoznaniu się z tajnikami gotowania Spaghetti i ostatecznie przygotowaniu całego dania zasiedliśmy wspólnie do stołu i własnym podniebieniem oceniliśmy przygotowane potrawy.
Wszyscy zgodnie ocenili, że obiad udał się wspaniale.
Dla wszystkich zainteresowanych poniżej przedstawiamy realizowany podczas warsztatów przepis:
Spaghetti dla 6-8 osób
Składniki:
- mięso mielone (wołowe lub wieprzowe) 0,5 kg
- pomidory w puszce (2 puszki)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml czerwonego wina
- 1 marchewka
- kilka liści świeżej bazylii
- masło – około 50 g
- makaron spaghetti (może też być pełnoziarnisty)
Przygotowanie:
Pokroić w kostkę wszystkie warzywa (marchewkę i czosnek można zetrzeć na tarce). Delikatnie podsmażyć cebulę. Jak cebula zrobi się szklista, dodać marchewkę, a następnie czosnek. Zwiększyć temperaturę i dodać mięso. Wstępnie przesmażyć mięso (często mieszając). Wlać wino i dodać pomidory. Zmniejszyć ogień (tak aby wszystko powoli się gotowało) i w tym momencie dodać bazylię. Po upływie około 1-1,5 h (sos powinien zrobić się gęsty) można przyprawić masłem, solą i pieprzem. Smacznego! 😉